Nikolina Stojanova

Претприемништвото и инвестициите како чекор напред кон социјална добросостојба

Оваа 2020та година беше година на социјални турбуленции. Низ целиот свет, општеството дефинира различни проблеми во нашата култура и бара промени со широка примена. Иако има крупни...

Дали интуицијата е дел од бизнисот?

Има ли простор за интуиција во бизнисот? Да, дефинитивно да. Но, пред неколку децении, д-р Иван Миснер, авторот на бестселер книги според Њујорк Тајмс, и ко-автор на...

Битола Старт-ап Центар ќе креира и спроведува мерки за вработување на локално ниво

Проектот Битола Старт-ап Центар како локално партнерство за вработување кое вклучува соработка на јавни институции, академискиот сектор, приватниот сектор и невладините организации со своите капацитети, ќе креираат и спроведуваат...

Лидерите треба да поседуваат одредени меки вештини за тимот да биде поефикасен

Како никогаш досега, имаме потреба од силни водачи. Поради моменталната здравствена криза што забрзано ги пренесе нашите животи во дигиталната иднина, и поради кренатиот превез од историјата...

Надежта не е само позитивно размислување, туку вредна алатка што можеме да ја користиме за време на криза

Пандемијата на Ковид-19 што во моментов го коси светот поттикна губење на работни места и затворање на голем број бизниси, како и зголемено ниво на стрес и...

„Внатрешно претприемништво“ – новиот популарен тренд во корпоративното иновирање

Кога Џејмс Расел направи план за користење машинско учење со цел создавање специјализирани осигурителни производи за малите бизниси, тој се соочи со дилема. Идејата беше одлична, и...