Празнични колачиња – рецепт на Марта Стјуарт

 

Празниците имаат посебна магија. Тоа се моменти на зближување, на дарување и ветување. Трпезата е богата и просто мами да се седне и да се ужива во вкусовите.

Еден таков весел, празничен рецепт ни подарува и мега успешната Марта Стјуарт, жена која изгради империја со нејзините совети за готвење и вкусни рецепти.

Потребни состојки:

2 чаши сенаменско брашно

1/4 лажица сол

1/2 лажица прашок за печење

1/4 путер, омекнат на собна температура

1 чаша шеќер

1 големо јајце

2 лажици бренди (или сок од јаболко)

1/2 лажица екстракт од ванила (или јаворов сируп)

Начин на подготовка:

Во посебен сад измешајте ги заедно сите суви состојки. Путерот и шеќерот изматете ги со миксер, а потоа ставете го јајцето, дозата бренди и ванила и повторно матете додека не добиете еднолична смеса. Сувите состојки додавајте ги постепено и полека мешајте. Добиеното тесто завиткајте го во фолија и изладете го барем 30 минути пред сукањето.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Набрашнете ја површината за сукање и одвојте една третина од тестото. Дебелината треба да биде околу пет милиметри. За подобро да се сука тестото чувајте го остатокот во фрижидер. Со калап извадете колку можете повеќе колачиња и постапката повторете ја се додека имате тесто. Формите редете ги на мрсна хартија за печење и печете ги од 8 до 10 минути во зависност од големината на колачето.

Добар апетит.

Фото: Pixabay

поврзани статии

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

прочитај повеќе

Македонската Агенција за странски инвестиции и промоција на извозот со национален...

Десет македонски компании, кои заеднички изложуваат свои производи на националниот павиљон, оваа година учествуваат на дигиталното издание на Хановер Месе, пренесува бизнис...
- Advertisment -