Најголемиот број германски работници сакаат да работат од дома и по пандемијата

Поголемиот дел од вработените лица во Германија сакаат да работат од дома и по крајот на пандемијата предизвикана од Ковид-19, покажало истражување објавено вчера, пишува Ал Џезеира.

Истражувачите на Универзитетот во Констанц испитувале 700 лица кои работеле од дома, од кои 56% одговориле дека сакаат, барем делумно, и понатаму да продолжат да работат од домашната канцеларија.

„Голем дел од испитаниците сакаат комбинација од работа од дома и од вистинска канцеларија,“ изјавиле авторите на студијата.

Додека 25% од вработените лица одговориле дека сакаат целосното работно време да го поминуваат во работа од дома, дури 42% кажале дека претпочитаат да работат од канцеларија два до три пати неделно.

Истражувањето е спроведено помеѓу месеците март и мај годинава, и овозможува приказ на германската работна сила во поглед на годините и полот.

Некои се чувствуваат изолирано

Иако голем дел од учесниците во истражувањето признаваат дека работата на далечина не може да го надомести социјалниот аспект во заедничката работа и комуникацијата во живо, 45% од анектираните сепак истакнале дека работеле поефикасно од дома.

Но, некои се чувствуваат изолирано.

„Во просек, и со благи варијации, 20% од испитаниците се чувствувале осамено и социјално изолирано во домашната канцеларија,“ истакнуваат експертите.

Тие додаваат дека во развојот на чувството на осаменост и изолираност придонеле и општите ограничувања во поглед на социјалното дистанцирање.

поврзани статии

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

прочитај повеќе

- Advertisment -