Од 21 јануари кафулињата и рестораните повторно ќе работат до 21 часот.
Министерот за здравство Венко Филипче изјави дека епидемиолошката слика во земјава е стабилна, се намалува бројот на хоспиталиизрани пациенти во болниците и има слободни болнички кревети, со што се овозможува враќање на работното време на угостителските објекти.
- Што ако угостител, маркет, превозник… не ги почитува здравствените протоколи?
- Македонските угостители бараат нови протоколи за работа
- Индустријата, трговијата, угостителството и градежништвото најпогодени сектори во Македонија од Ковид-19
„На 21 јануари ќе се донесе одлука за продолжување на работата на угостителските објекти до 21 часот, но и можноста нивното работно време да се продолжи до 23 часот“, истакна Филипче.
Се менува само работното време на угостителите
„Единствено нешто што ќе се случи на 21 јануари е работното време на угостителите сигурно да се продолжи до 21 часот, а согласно проценката на ситуацијата до 21-ви, евентуално да се разгледа нивното барање за работа до 23 часот. Меѓутоа, сите други мерки остануваат во сила“, рече Филипче.
Извор: biznisinfo.mk