Интересни факти за говорот на телото

Дали сте знаеле дека…

Спротивно на верувањата, најчесто луѓето кога лажат гледаат право во очи и не го тргаат погледот.

Колку повеќе старееме, стануваме посериозни. Еден возрасен човек во просек се смее 15 пати дневно, додека дете од претшколска возраст тоа го прави 400 пати.

Италијанците кога зборуваат прават драматични гестикулации со дланките и рацете, за разлика од Јапонците кои сметаат дека гестикулирањето е непристојно.

Кога го “читаат“ говорот на телото кај жените се активираат од 14 до 16 точки во мозокот, за разлика од мажите кај кои таа бројка изнесува од четири до шест.

Еден од најнавредливи гестови е покажување со прст. Во најмногу земји од светот има негативна конотација.

Кога не се чувствуваат пријатно мажите обично го допираат лицето. Жените тоа го прават со вратот, облеката, накитот, рацете и косата.

Пораката што еден човек сака да ја пренесе на друг 7% е вербална (зборови), 38% вокална, (тон на глас) и 55% невербална.

Клоцање со нога, најчесто покажува дека на личноста не ѝ е пријатно. Ова најчесто може да се забележи на интервју кога на кандидатот му се поставува прашање што не му се допаѓа.

Кога некој ги прекрстува и рацете и нозете за време на разговор, значи дека сака емотивно да се “повлече“ од конверзацијата.

Луѓето кои се смеат кога не се среќни, можат да се расположат преку смеата.

Фото: Pexels

поврзани статии

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

прочитај повеќе

Финалната листа на Apple за 2019 содржи 230 нови емотикони

Apple доби одобрување од Unicode Consortium за финалната листа на емотикони за годинава, којашто вклучува 230 нови виртуелни фигури. Некои од новите емотикони се фламинго, видра,...
- Advertisment -