Во која македонска општина има најголем број микро, мали и средни компании

Општина Центар во Скопје е територијалната единица во државава со најголем број микро, мали и средни компании, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Меѓу петте општини со најголем број на ваков вид на компании се и: Карпош, Битола, Аеродром и Тетово. Инаку, повеќе од 50% од вкупниот број на микро, мали и средни претпријатија во нашата земја се лоцирани во 10 општини, а во град Скопје 36,8%.

Податоците покажуваат дека 30,5% од малите и средни бизнис во Северна Македонија се бават со трговија на големо и на мало, поправка на моторни возила и мотоцикли; 11% се од преработувачката индустрија; 10,1% припаѓаат на стручни, научни и технички дејности; 7,9% се во други услужни дејности; 7,6% во транспорт и складирање и 7% вогГрадежништво.

Анализирано по региони, најголема концентрација на мали и средни бизниси има во Скопскиот регион (39%). Потоа следуваат: Полошкиот (11,4%), Пелагониски (11%), Југозападен (9,9%)…

Статистика, исто така, нотира дека кај малите и средни претпријатија во трговијата на мало, по почетниот зголемен промет во јануари оваа година, во следните три месеци е забележан пад на прометот.

поврзани статии

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде

прочитај повеќе

Започнете бизнис на страна и изградете си империја

Една од најголемите пропуштени можности во животот е започнување мал сопствен бизнис, цени Тим Денинг, успешен блогер од Австралија, новинар за Си-Ен-Би-Си...
- Advertisment -